Bakgrund
Traditionell kinesisk medicin är en tusenårig läkekonst med sitt ursprung i Kina. Den bygger på filosofiska principer om balans, harmoni och energiflöden i kroppen och om att upprätthålla kroppens naturliga balans och förebygga sjukdomar genom att stärka kroppens inre system.
Yin och Yang representerar det motsatta men komplementära hos varandra. Det ena kan inte existera utan det andra och det handlar om att skapa en balans mellan dessa vågskålar. Yin representerar t.ex. vila och kyla, medan yang representerar aktivitet och värme.
Qi är den energi och livskraft som flödar genom kroppen via energikanaler, så kallade meridianer. Dessa meridianer kopplar ihop organ och system i kroppen. Det är av vikt att det finns ett fritt och balanserat flöde, då det vid blockeringar eller brister av flödet kan leda till sjukdom.
Enligt den traditionella kinesiska medicinen så består universum och kroppen av fem element: trä, eld, jord, metall och vatten. Dessa element är kopplade till olika organ och kroppsfunktioner som måste vara i balans för god hälsa.
Behandlingsområden
- Allergier och astma
- Depression, oro och ångest
- Utmattningssyndrom
- ADHD/ADD
- Huvudvärk och migrän
- Yrsel
- Menstruationsbesvär
- Infertilitet
- Klimakteriebesvär
- Illamående
- Ischias
- Sömnsvårigheter
- Matsmältningsproblem
- IBS
- Magsår
- Högt blodtryck
- Rygg, nacke och skulder-besvär
- Tennisarmbåge
- Knä- och ledbesvär
- Urinvägsbesvär
- Prostatabesvär
- Och många fler områden
Världshälsoorganisationen (WHO) anger över 100 dokumenterade behandlingsområden över sjukdomar, symtom och andra tillstånd, där traditionell akupunktur haft vetenskapligt bevisad effekt genom kontrollerade studier.
Tekniker
Akupunktur/Laserakupunktur
Vid akupunktur sätter man tunna sterila engångsnålar på specifika punkter på kroppen för att reglera flödet av Qi i kroppen och på så sätt återställa balansen.
Antal punkter och placering väljs ut efter dina besvär och kan exempelvis sitta på eller nära ett smärtande område, men också långt ifrån. När nålarna sitter på plats får de sitta där mellan 20-40 minuter. Att få akupunktur med nålar känns vanligtvis inte så mycket, men man kan uppleva värme, kyla eller en pirrande känsla i det behandlade området.
Det finns dock alternativ till nålar för den som ogillar metoden. Förutom att massera punkterna kan jag även använda laserakupunktur, som är en smärtfri metod och ett effektivt sätt att stimulera punkterna på. Här använder jag olika prober/frekvenser (grön – 520nm, röd – 660nm, infraröd 808nm) beroende på vad jag vill uppnå för effekt.
Nålbehandling ej lämpligt vid:
– Blödningsstörningar
– Blodsjukdomar
– Vissa blodförtunnande mediciner
Notera!
Notera att jag i nuläget ej kan erbjuda nålakupunktur i lokalerna på Hälsohuset, då regelverket kräver handfat på behandlingsrummen. Jag erbjuder istället laserakupunktur och kan vid hembesök erbjuda nålakupunktur.
Öronakupunktur
Örat är ett mikrosystem som speglar hela kroppen. Olika delar av örat motsvarar olika organ, kroppsdelar och system. Det finns flera hundra punkter i örat som kan stimuleras med hjälp av t.ex. nålar eller frö-/kulplåster. Ett fempunktsprotokoll används idag inom bl.a. sjukvården och kallas NADA som är effektivt mot beroende, sömnsvårigheter och psykiska besvär som oro och ångest.
Moxibustion
En värmande teknik där man bränner moxa (gråbo) nära akupunkturpunkterna för att främja qi-flödet och läkning. Här kan man använda moxa i koner att fästa på huden eller akupunkturnålen, lös moxa och moxa på stav. Det finns idag även moxalampor som alternativ metod till detta, då alla inte gillar doften eller röken som bildas.
Koppning
Traditionellt sett används glaskoppar som hettas upp med eld och på så sätt skapar ett vakuum när de sätts mot huden. Detta stimulerar blodcirkulationen och qi-flödet och löser upp stagnationer.
Jag använder både glaskoppar, men även gummikoppar och plastkoppar. Gummikoppar trycker man ihop och sätter mot huden och på så sätt skapar ett vakuum medan plastkoppan sätts mot huden och med hjälp av en pump drar ur luften och på så sätt skapa ett mer anpassat vakuumtryck.
Kopporna kan antingen användas statiskt där de får sitta på samma plats en stund eller dynamiskt där de med olja dras över huden och ger en massage av bindväven. Kan lämna märken i huden som försvinner inom några dagar.
Ej lämpligt vid:
– Hudproblem på det område som ska behandlas
– Blödningsstörningar
– Blodsjukdomar
– Blodförtunnande mediciner
– Klädsel som blottar det behandlade området där märkens inte får synas av estetiska skäl.
Gua Sha
Gua Sha har använts som huskur i hemmen som en del av folkmedicinen i Kina, men tillhör också den traditionella kinesiska medicinen. ”Gua” betyder att skrapa och ”sha” syftar på den rodnad som uppstår på huden efter behandlingen, som är en bristning i underhudskapillärerna.
Metoden används för att lindra smärta och löser upp energiblockeringar, cirkulerar stagnerat blod och ökar blodcirkulationen. Den löser upp slaggprodukter i vävnaden som kan orsaka smärta, är balanserande och tillför en frusen kropp värme och en varm kropp svalka.
Exempel på tillstånd där Gua Sha är effektiv är stela och ömma muskler, smärta, luftvägsproblem, huvudvärk och ryggskott.
Efter behandling:
Skydda det behandlade området från kyla, vind och direkt solsken. Sov gärna med en tröja som skyddar huden och undvik att sova i drag. Drick mycket rumstempererat vatten för att hjälpa kroppen att forsla bort toxiner. Undvik hård fysisk träning de närmsta 2 dagarna. Undvik också massage och hårt exfolierande produkter av det behandlade området tills rodnaden försvunnit. Undvik alkohol och koffein i minst 24 timmar, då det motverkar kroppens avgiftningsprocess. Glöm inte att ge din kropp vila efter behandlingen. Märkena efter behandlingen försvinner inom 2-7 dagar.
Ej lämpligt vid:
– Hudproblem på det område som ska behandlas
– Blödningsstörningar
– Blodsjukdomar
– Blodförtunnande mediciner
– Klädsel som blottar det behandlade området om märken inte får synas.
Gua sha kan även användas i ansiktsvård men då med skonsamma drag som inte bildar märken. Används främst för att minska svullnad, främja lymfdränage och öka blodcirkulationen. Sägs även ge en uppstramande effekt på huden, stimulering av kollagenproduktionen och ge huden lyster.
Vanliga redskap som används är jade och rosenkvarts, horn eller porslinsskedar.
Örtmedicin
Örtmedicin är en stor del av den kinesiska medicinen, lika stor del som akupunkturen. Hos mig ordineras du patenterade växtbaserade örtpreparat (örter, rötter, svampar etc.) efter dina besvär. Varje ingrediens anses ha unika egenskaper som kan balansera yin, yang och qi.
Övriga metoder
Tuina är en terapeutisk massageform som kombinerar akupressur och manipulationstekniker för att stimulera qi-flödet.
Qigong och Tai Chi är rörelsebaserade terapier som främjar energiflödet och på så sätt stärker kroppens naturliga läkningsförmåga. Denna form kombinerar fysisk träning, andningstekniker och meditation.
Tuina och Qigong/Tai Chi är inget jag för närvarande erbjuder.
Frågor och svar
Hur går en behandling till?
Du välkomnas med ett förstabesök på 120 minuter, där vi i lugn och ro går igenom en grundlig anamnes med en detaljerad utfrågning om din sjukdomshistoria och ditt nuvarande tillstånd, som avrundas med att jag känner på din puls på dina handleder (pulsdiagnostik) och tittar på din tunga (tungdiagnostik). Vi går igenom dina förväntningar och vad vi tillsammans kan uppnå. Därefter får du en första behandling med tekniker anpassade efter dina behov och det du känner dig bekväm med samt eventuella råd kring livsstil och matvanor. Känner du att detta är rätt metod för dig och att jag är den rätta terapeuten för dig, så planerar vi in fortsatta besök. Då utvecklar jag en personlig behandlingsplan som vi diskuterar vid ditt andra besök.
På återbesöken gör vi en avstämning av dina besvär och fortsätter behandla de besvär du har med tekniker som passar dina behov.
Jag är medlem i svenska akupunkturförbundet och har tystnadsplikt vid all konsultation och behandling.
Hur många behandlingar behöver jag?
Många vill veta hur många besök som krävs, vilket kan vara svårt att svara på. Det kan bli bra på en behandling, men det kan också krävas många. Resultaten styrs av:
– Vilken/vilka typ av besvär du har
– Om det är akuta eller kroniska besvär
– Din möjlighet till livsstilsförändringar
– Ditt engagemang
Läkning kräver engagemang och ansträngning. En komplex sjukdomsbild har inga snabba lösningar. I vissa fall kan frekventa besök (1-2 behandlingar/vecka) vara nödvändigt i början, för att uppnå snabba och hållbara resultat. Behandlingsfrekvensen glesas ut när symtomen förbättras och en stabilitet uppnås.
Hur ofta behöver jag få behandling?
Det är individuellt. Generellt brukar det vara en gång i veckan i några veckor, tills besvären blivit bättre. Därefter glesas det ut till varannan vecka, en gång i månaden, osv, tills vi uppnått målet med behandlingen. Vid vissa besvär krävs tätare besök i början för att uppnå snabba och hållbara resultat. Vi gör regelbundna utvärderingar av behandlingarnas effekt för att nå målet på så kort tid som möjligt.
Finns det paketpris?
Då det kan krävas många besök finns det paketpris. Köper du 7 behandlingar så får du 8:e på köpet, värde 800 kr. Det blir då istället ett pris på 700 kr per behandling.
Det finns även möjlighet att vid köp via Bokadirekt och på plats, välja Qliro som betalalternativ. Du kan då välja faktura eller delbetalning.
Vad är skillnaden mellan kinesisk akupunktur och västerländsk akupunktur?
Kinesisk akupunktur behandlar varje person och åkomma individuellt. Två personer kan söka för samma besvär, men få två helt olika behandlingar som bl.a. styrs av ålder, konstitution, livsförhållanden, kön, andra sjukdomstecken och till och med årstid. Utbildningen är lång, som medlem i svenska akupunkturförbundet krävs en 3-årig utbildning samt utbildning i basmedicin motsvarande 64 (tidigare 60) HP.
Västerländsk akupunktur baserar sin teknik på sensorisk stimulering. Den används ofta av fysioterapeuter vid smärtlindrande behandling. Punktvalen är densamma oavsett orsak till tillståndet. Utbildningen är vanligen mycket kort, från några dagar till ett par veckor.